JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Listar

    Todo RIUMAComunidades & ColeccionesPor fecha de publicaciónAutoresTítulosMateriasTipo de publicaciónCentrosDepartamentos/InstitutosEditores

    Mi cuenta

    AccederRegistro

    Estadísticas

    Ver Estadísticas de uso

    DE INTERÉS

    Datos de investigaciónReglamento de ciencia abierta de la UMAPolítica de RIUMAPolitica de datos de investigación en RIUMAOpen Policy Finder (antes Sherpa-Romeo)Dulcinea
    Preguntas frecuentesManual de usoContacto/Sugerencias
    Listar por autor 
    •   RIUMA Principal
    • Listar por autor
    •   RIUMA Principal
    • Listar por autor

    Listar por autor "Domínguez-Maqueda, Marta"

    • 0-9
    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
    • F
    • G
    • H
    • I
    • J
    • K
    • L
    • M
    • N
    • O
    • P
    • Q
    • R
    • S
    • T
    • U
    • V
    • W
    • X
    • Y
    • Z

    Ordenar por:

    Orden:

    Resultados:

    Mostrando ítems 1-20 de 26

    • título
    • fecha de publicación
    • fecha de envío
    • ascendente
    • descendente
    • 5
    • 10
    • 20
    • 40
    • 60
    • 80
    • 100
      • An ex vivo Approach in European Seabass Leucocytes Supports the in vitro Regulation by Postbiotics of Aip56 Gene Expression of Photobacterium damselae subsp. piscicida 

        Domínguez-Maqueda, Marta; Espinosa-Ruiz, Cristóbal; Esteban, María Ángeles; Alarcón, Francisco Javier; Tapia-Paniagua, Silvana TeresaAutoridad Universidad de Málaga; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (Springer, 2024-04-23)
        Shewanella putrefaciens Pdp11 (SpPdp11) is a probiotic strain assayed in aquaculture; however, its postbiotic potential is unknown. Postbiotics are bacterial metabolites, including extracellular products (ECPs) that improve ...
      • Análisis de la microbiota de branquias de Sparus aurata tras la inclusión de la microalga Nannochloropsis gaditana en la dieta 

        Delgado-Martín, Belén; Cerezo Ortega, Isabel M.; Bautista-Moreno, RocíoAutoridad Universidad de Málaga; Domínguez-Maqueda, Marta; García, Jorge; Sáez, Isabel María; Martos-Sitcha, Juan Antonio; Tapia-Paniagua, Silvana TeresaAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2021)
        The inclusion of microalgae in the diet of farmed fish such as sea bream (Sparus aurata) is proposed as a sustainable alternative to the traditional diet with fishmeal, since numerous benefits have been reported to the ...
      • Análisis de metabolitos de los productos extracelulares de Shewanella putrefaciens Pdp11 (SpPdp11) extraídos en diferentes condiciones de cultivo. 

        Pérez-Gómez, Olivia; Domínguez-Maqueda, Marta; García-Márquez, Jorge; Tapia-Paniagua, Silvana TeresaAutoridad Universidad de Málaga; Vallejo Mellado, Fernando; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2023)
        Shewanella putrefaciens Pdp11 es una cepa aislada de la piel de dorada sana (S. aurata) y descrita como probiótica (Chabrillón et al., 2005). La regulación de la microbiota por parte del probiótico, favorece al mejor ...
      • Assessment of in vitro postbiotic capabilities of the probiotic Shewanella putrefaciens pdp11 growing under different cultivation conditions containing microalgae dietary supplements widely used in aquaculture. 

        Pérez-Gómez, Olivia; Domínguez-Maqueda, Marta; García-Márquez, Jorge; Tapia-Paniagua, Silvana TeresaAutoridad Universidad de Málaga; Espinosa-Ruiz, Cristóbal; Esteban-Abad, María Ángeles; Alarcón López, Francisco Javier; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2023)
        Probiotics have been established as potential tools to improve host health and environmental quality in aquaculture. For example,Shewanella putrefaciens Pdp11 (SpPdp11), a strain described as a probiotic for use in aquaculture ...
      • Biofilm inhibition of pathogenic strains by extracellular products (ECPS) of Shewanella.sp Probiotic 

        Pérez-Gómez, Olivia; Domínguez-Maqueda, Marta; Esteve, Consuelo; Tapia-Paniagua, Silvana TeresaAutoridad Universidad de Málaga; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2022)
        Shewanella putrefaciens Pdp11 and V.proteolyticus DCF 12.2 are strains isolated by our research group. Recent works have been focused in the identification of substances as alternative of anti-biofilm methods and their ...
      • Combined dietary administration of Chlorella fusca and ethanol-inactivated Vibrio proteolyticus modulates intestinal microbiota and gene expression in Chelon labrosus 

        García-Márquez, Jorge; Álvarez-Torres, Daniel; Cerezo Ortega, Isabel M.; Domínguez-Maqueda, Marta; López-Figueroa, FélixAutoridad Universidad de Málaga; Alarcón, Francisco Javier; Acién-Fernández, Francisco Gabriel; Martínez-Manzanares, EduardoAutoridad Universidad de Málaga; Abdala-Díaz, Roberto TeófiloAutoridad Universidad de Málaga; Béjar-Alvarado, JuliaAutoridad Universidad de Málaga; Arijo-Andrade, SalvadorAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (MDPI, 2023-10)
        The use of functional feeds in aquaculture is currently increasing. This study aimed to assess the combined impact of dietary green microalgae Chlorella fusca and ethanol-inactivated Vibrio proteolyticus DCF12.2 (CVP diet) ...
      • Efecto de la inclusión de Chlorella fusca en la dieta de lisas cultivadas (Chelon labrosus) sobre la expresión génica y a la microbiota de los peces 

        García-Márquez, Jorge; Álvarez-Torres, Daniel; Cerezo Ortega, Isabel M.; Domínguez-Maqueda, Marta; López-Figueroa, FélixAutoridad Universidad de Málaga; Martínez-Manzanares, EduardoAutoridad Universidad de Málaga; Abdala-Díaz, Roberto TeófiloAutoridad Universidad de Málaga; Béjar-Alvarado, JuliaAutoridad Universidad de Málaga; Arijo-Andrade, SalvadorAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2022)
        Este trabajo tuvo como objetivo evaluar los efectos de la inclusión de la microalga Chlorella fusca sobre la microbiota intestinal y la expresión génica en juveniles de Chelon labrosus. Los peces fueron alimentados con una ...
      • Evaluación de la influencia de diferentes condiciones de cultivo en el potencial postbiótico de productos extracelulares de Shewanella putrefaciens Pdp11 

        Domínguez-Maqueda, Marta; García-Márquez, Jorge; Esteban-Abad, María Ángeles; Cuesta Peñafiel, Alberto; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2022)
        Shewanella putrefaciens Pdp11 es una cepa probiótica que ejerce importantes efectos beneficiosos en peces cultivados. Sin embargo, no hay conocimiento sobre su potencial postbiótico en la industria acuícola. Dado que la ...
      • Evaluation of the Differential Postbiotic Potential of Shewanella putrefaciens Pdp11 Cultured in Several Growing Conditions 

        Domínguez-Maqueda, Marta; Tapia-Paniagua, Silvana TeresaAutoridad Universidad de Málaga; González-Fernández, Carmen; Cuesta, Alberto; Espinosa-Ruiz, Cristóbal; Esteban, María Ángeles; Alarcón, Francisco Javier; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (Springer Nature, 2023-12-12)
        The increased knowledge of functional foods has led to the development of a new generation of health products, including those containing probiotics and products derived from them. Shewanella putrefaciens Pdp11 (SpPdp11) ...
      • Expresión de genes del sistema inmune innato del lenguado (Solea senegalensis) alimentados con Ulva ohnoi durante la infección con P. damselae subsp. piscicida 

        Fumanal, Milena; Anguís, Victoria; Núñez Díaz, José Alberto; Domínguez-Maqueda, Marta; Ojeda-Pérez, Isabel; Fernández-Díaz, Catalina; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2018-06-13)
        Las algas son fuente de proteínas y numerosas sustancias biológicamente activas. En el caso del género Ulva, son muy escasos los estudios sobre los efectos en el sistema inmune. En el presente trabajo se ha evaluado la ...
      • Gut microbiome specific changes in different behavioral profiles in a mouse social defeat stress model. 

        Infantes-López, M. Inmaculada; Domínguez-Maqueda, Marta; Cerezo Ortega, Isabel M.; Zambrana-Infantes, Emma; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Pedraza-Benítez, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga; Pérez-Martín, MargaritaAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2023)
        The gut microbiome has arisen as one important modulator of general health, including brain function. In fact, disturbances in brain health are commonly mirrored in the microbiome, which could be contributing to pathology. ...
      • In vitro assessment of antagonistic activities of isolates from gilthead seabream (Sparus aurata) gastrointestinal tract fed microalgae supplemented diet 

        Domínguez-Maqueda, Marta; Cerezo Ortega, Isabel M.; García-Márquez, Jorge; Alarcón López, Francisco Javier; Martos-Sitcha, Juan Antonio; Mancera, Juan Miguel; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2021)
        The use of probiotics has emerged as a sustainable alternative to antibiotics in the control of infectious diseases, favouring fish health management, growth performance and feed utilisation, among others. microalgae ...
      • Inhibición en la formación de biofilm por efecto de productos extracelulares de la potencial cepa probiótica shewanella putrefaciens Pdp11 

        Domínguez-Maqueda, Marta (2021-09-06)
        Extracellular products from Shewanella putrefaciens Pdp11 have been obtained under different conditions of temperature and time of incubation, demonstrating its capability to exert an inhibitory effect in biofilm formation ...
      • Inhibition of nervous necrosis virus replication by Shewanella putrefaciens Pdp11 extract 

        Moreno, Patricia; Álvarez-Torres, Daniel; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga; Domínguez-Maqueda, Marta; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Béjar-Alvarado, JuliaAutoridad Universidad de Málaga; Alonso-Sánchez, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga; García-Rosado, EstherAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (Elsevier, 2023)
        One of the most relevant infectious diseases affecting farmed fish is the viral encephalopathy and retinopathy, caused by the nervous necrosis virus (NNV). The two commercial vaccines available against this virus have been ...
      • Microalgal and Cyanobacterial Biomasses Modified the Activity of Extracellular Products from Bacillus pumilus: An In Vitro and In Vivo Assessment 

        García-Márquez, Jorge; Galafat Díaz, Alba; Molina-Roque, Luis; Domínguez-Maqueda, Marta; De las Heras, Verónica; Simó-Mirabet, Paula; Vizcaíno, Antonio J.; Martos-Sitcha, Juan Antonio; Alarcón López, Francisco Javier; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2024-09-11)
        This study investigates the postbiotic potential of extracellular products (ECPs) from Bacillus pumilus strains cultivated on microalgae-supplemented media. We assessed enzymatic and antimicrobial activities to select ECPs ...
      • Microbiome network analysis in skin and gills of Sparus aurata fed with Nannochloropsis gaditana microalgae 

        Cerezo Ortega, Isabel M.; Herrada, E.A.; Fernández-Gracia, J.; Domínguez-Maqueda, Marta; García-Márquez, Jorge; Sáez-Casado, M.I.; Sitcha, Juan Antonio; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Tapia-Paniagua, Silvana TeresaAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2022)
        1416 and 694 ASVs in gills and skin respectively were preserved in the taxonomic analysis after filtering. The predominant phylum in gills was Proteobacteria (~50%) in the control and hydrolyzed groups and reached 70.58% ...
      • Potencial postbiótico de productos extracelulares de bacterias probióticas aisladas del tracto gastrointestinal de dorada (Sparus aurata) 

        Domínguez-Maqueda, Marta; García-Márquez, Jorge; Alarcón López, Francisco Javier; Esteban-Abad, María Ángeles; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2022)
        Los probióticos en acuicultura son conocidos por sus efectos beneficiosos sobre el tracto digestivo y el sistema inmune en peces cultivados. Sin embargo, debido a los inconvenientes que genera incluir un microorganismo ...
      • Potential Effects of Microalgae-Supplemented Diets on the Growth, Blood Parameters, and the Activity of the Intestinal Microbiota in Sparus aurata and Mugil cephalus. 

        García-Márquez, Jorge; Domínguez-Maqueda, Marta; Torres-Rodríguez, Miguel; Cerezo Ortega, Isabel M.; Ramos, Eva; Alarcón, Francisco Javier; Mancera, Juan Miguel; Martos-Sitcha, Juan Antonio; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (MDPI, 2023-08-09)
        This work aimed to assess the suitability of a microalgal blend as a dietary ingredient for feeding juveniles of marine carnivorous and herbivorous teleost, as is the case of Sparus aurata and Mugil cephalus, respectively, ...
      • Potential postbiotic activities of extracellular products of probiotic bacteria from gilthead seabream gastrointestinal tract 

        García-Márquez, Jorge; Domínguez-Maqueda, Marta; Alarcón López, Francisco Javier; Esteban-Abad, María Ángeles; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2022)
        Probiotics have been established as a potential tool for improving gut health and environmental quality in aquaculture. However, recent evidence suggests that bacterial viability is not necessary to attain the beneficial-promoting ...
      • Respuesta inmune en mucosas de piel y branquias de Solea senegalensis tras la alimentación con una dieta conteniendo Ulva ohnoi (5%) 

        Di Zeo-Sánchez, Daniel Enrique; Fumanal, Milena; Cerezo Ortega, Isabel M.; Domínguez-Maqueda, Marta; Núñez Díaz, José Alberto; Anguís, Victoria; Fernández-Díaz, Catalina; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2019-05-17)
        Abstract In the search of the improvement of the feeding of the fish in the aquaculture, macroalgae seem to be a promising source of nutrients and bioactive substances. In the case of the genus Ulva, the effect of its ...
        REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA
        REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA
         

         

        REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA
        REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA