JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Listar

    Todo RIUMAComunidades & ColeccionesPor fecha de publicaciónAutoresTítulosMateriasTipo de publicaciónCentrosDepartamentos/InstitutosEditores

    Mi cuenta

    AccederRegistro

    Estadísticas

    Ver Estadísticas de uso

    DE INTERÉS

    Datos de investigaciónReglamento de ciencia abierta de la UMAPolítica de RIUMAPolitica de datos de investigación en RIUMAOpen Policy Finder (antes Sherpa-Romeo)Dulcinea
    Preguntas frecuentesManual de usoContacto/Sugerencias
    Listar por autor 
    •   RIUMA Principal
    • Listar por autor
    •   RIUMA Principal
    • Listar por autor

    Listar por autor "Blanco-Portales, Rosario"

    • 0-9
    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
    • F
    • G
    • H
    • I
    • J
    • K
    • L
    • M
    • N
    • O
    • P
    • Q
    • R
    • S
    • T
    • U
    • V
    • W
    • X
    • Y
    • Z

    Ordenar por:

    Orden:

    Resultados:

    Mostrando ítems 1-19 de 19

    • título
    • fecha de publicación
    • fecha de envío
    • ascendente
    • descendente
    • 5
    • 10
    • 20
    • 40
    • 60
    • 80
    • 100
      • Antisense down-regulation of the strawberry β-galactosidase gene FaβGal4 increases cell wall galactose levels and reduces fruit softening 

        Paniagua Correas, Candelas; Blanco-Portales, Rosario; Barceló-Muñoz, Marta; García-Gago, Juan Antonio; Waldron, Keith W.; Quesada-Felice, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Muñoz-Blanco, Juan; Mercado, José A.[et al.] (Oxford University Press, 2015-11-19)
        Este estudio investigó el papel del gen FaβGal4 en el reblandecimiento de la fresa durante la maduración. Se identificó que FaβGal4 está implicado en la solubilización de pectinas a través de la liberación de galactosa, ...
      • Caracterización funcional de genes reguladores de la maduración en fresa y aplicación del sistema CRISPR/Cas9 para alargar la vida postcosecha y mejorar la calidad organoléptica del fruto. 

        Sánchez-Raya, Cristina (UMA Editorial, 2024)
        Este trabajo de investigación ha sido realizado por Cristina Sánchez-Raya en el grupo de Fisiología Vegetal del Departamento de Botánica y Fisiología Vegetal de la Universidad de Málaga, España, bajo la codirección de la ...
      • Cell wall disassembly is delayed by rhamnogalacturonate lyase gene silencing: potential role in fruit firmness 

        Pose-Albacete, Sara; Ric-Varas, P.; Schückel, J.; Molina-Hidalgo, F.J.; Blanco-Portales, Rosario; Muñoz-Blanco, Juan; Knox, John Paul; Matas-Arroyo, Antonio JavierAutoridad Universidad de Málaga; Quesada-Felice, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2019-07-23)
        Strawberry fruits greatly reduce their quality due to softening during ripening with economically important losses. Texture changes of fleshy fruits during ripening are mainly due to middle lamellae dissolution, cell-to-cell ...
      • CRISPR/Cas9 editing of pectinase genes to reduce strawberry fruit softening. 

        Mercado-Hornos, José Ángel; Rodríguez-Hiraldo, Claudia; Muñoz-Blanco, Juan; Blanco-Portales, Rosario; Posé-Albacete, SaraAutoridad Universidad de Málaga; Matas-Arroyo, Antonio JavierAutoridad Universidad de Málaga; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Paniagua, Candelas[et al.] (2024)
        Strawberry is a soft fruit characterized by undergoing extensive softening during its ripening. The disassembly of the parenchyma cell walls, the loss of cell-to-cell adhesion and the loss of cell turgor are the main ...
      • CRISPR/Cas9 editing of the polygalacturonase FaPG1 gene improves strawberry fruit firmness 

        López-Casado, Gloria; Sánchez-Raya, Cristina; Ric-Varas, Pablo; Paniagua Correas, Candelas; Blanco-Portales, Rosario; Muñoz-Blanco, Juan; Posé-Albacete, SaraAutoridad Universidad de Málaga; Matas, Antonio J.; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (Oxford Academy, 2023-02-01)
        La firmeza es uno de los rasgos de calidad más importantes en las fresas. La vida útil postcosecha de esta fruta está altamente limitada por la pérdida de firmeza, donde la descomposición de la pared celular juega un papel ...
      • Down-regulation of a pectin acetylesterase gene modifies strawberry fruit cell wall pectin stracture and increases fruit firmness 

        Matas-Arroyo, Antonio JavierAutoridad Universidad de Málaga; Rodríquez, Virginia; Sánchez, Luis; Paniagua Correas, Candelas; Pose-Albacete, Sara; García-Gago, Juan Antonio; Blanco-Portales, Rosario; Muñoz-Blanco, Juan; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2015-06-29)
        Antisense-mediated down-regulation of several fruit-specific genes has previously demonstrated how the cell wall disassembly in strawberry fruit is mediated by a series of enzymes that act sequentially (Posé et al. 2011). ...
      • Downregulation of NAC transcription factors modifies cell wall composition and increases strawberry fruit firmness 

        Ric-Varas, Pablo; Pose-Albacete, Sara; López-Casado, Gloria; Marcus, S.E.; Knox, John Paul; Blanco-Portales, Rosario; Moyano, E.; Muñoz-Blanco, Juan; Matas-Arroyo, Antonio JavierAutoridad Universidad de Málaga; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2019-07-23)
        The strawberry is a soft fruit with a very short post-harvest shelf life. The changes in texture during fruit ripening are mainly due to the dissolution of the middle lamellae, reducing cell-to-cell adhesion, and the ...
      • Efecto del silenciamiento de genes que codifican poligalacturonasas sobre el reblandecimiento del fruto de fresa asociado a la maduración 

        Paniagua Correas, Candelas; García-Gago, Juan Antonio; Matas-Arroyo, Antonio JavierAutoridad Universidad de Málaga; Barceló-Muñoz, Marta; Blanco-Portales, Rosario; Muñoz-Blanco, Juan; Pliego-Alfaro, FernandoAutoridad Universidad de Málaga; Quesada-Felice, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2015-10-06)
        La degradación de las pectinas de la pared celular mediada por poligalacturonasas juega un papel clave en el reblandecimiento de la fresa. Así, el silenciamiento del gen FaPG1 incrementa la firmeza del fruto maduro y alarga ...
      • Effect of simultaneous down-regulation of pectate lyase and endo-B-1,4-glucanase genes on strawberry fruit softening 

        Youssef, Sabry M; Amaya, Iraida; López-Aranda, José M.; Sesmero-Carrasco, Rafael EnriqueAutoridad Universidad de Málaga; Valpuesta-Fernández, VictorianoAutoridad Universidad de Málaga; Casadoro, Giorgio; Blanco-Portales, Rosario; Pliego-Alfaro, FernandoAutoridad Universidad de Málaga; Quesada-Felice, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (Springer, 2013)
        Strawberry is a soft fruit with a short postharvest shelf life. The loss of fruit firmness during ripening is mainly due to the disassembly of parenchyma cell walls mediated by the expression of genes encoding enzymes ...
      • Elucidating the role of polygalacturonase genes in strawberry fruit softening 

        Paniagua, Candelas; Ric-Varas, Pablo; García-Gago, Juan Antonio; López Casado, Gloria María; Blanco-Portales, Rosario; Muñoz-Blanco, Juan; Schückel, Julia; Knox, John Paul; Matas-Arroyo, Antonio JavierAutoridad Universidad de Málaga; Quesada-Felice, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Posé-Albacete, SaraAutoridad Universidad de Málaga; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (Oxford Academy, 2020-12-31)
        En dicho artículo se investigó el papel de los genes de poligalacturonasa (FaPG1 y FaPG2) en el reblandecimiento de la fresa. El silenciamiento simultáneo de ambos genes no aumentó aún más la firmeza. A nivel genético, ...
      • Evaluation of the effect of drought stress on fruit quality of transgenic strawberry plants with cell wall encoding genes down-regulated. 

        Rodríguez-Hiraldo, Claudia; Aguado, Sara; Posé-Albacete, SaraAutoridad Universidad de Málaga; Paniagua, Candelas; Blanco-Portales, Rosario; Muñoz-Blanco, Juan; Matas-Arroyo, Antonio JavierAutoridad Universidad de Málaga; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2024)
        Strawberry is an important crop in our country. One of the main challenges of this crop is to produce high-quality fruits with a prolonged post-harvest shelf life. Strawberries are particularly susceptible to water stress ...
      • Generation and analysis of ESTs from strawberry (Fragaria xananassa) fruits and evaluation of their utility in genetic and molecular studies 

        Bombarely, Aureliano; Merchante-Berg, Catharina; Csukasi, Fabiana; Cruz-Rus, Eduardo; Caballero, José L.; Medina-Escobar, Nieves; Blanco-Portales, Rosario; Botella, Miguel A.; Muñoz-Blanco, Juan; Sánchez-Sevilla, José F; Valpuesta-Fernández, VictorianoAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (BMC, 2010-09-17)
        Cultivated strawberry is a octoploid species whose fruit is highly appreciated due to its organoleptic properties and health benefits. However, information about the role played by different hormones on these processes ...
      • Insights into the effects of polygalacturonase FaPG1 gene silencing on pectin matrix disassembly, enhanced tissue integrity, and firmness in ripe strawberry fruits, 

        Posé-Albacete, SaraAutoridad Universidad de Málaga; Paniagua, Candelas; Cifuentes-Rueda, ManuelAutoridad Universidad de Málaga; Blanco-Portales, Rosario; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga (Oxford Academy, 2013-07-19)
        Este estudio examina el impacto de la reducción del gen FaPG1 en fresas, que se ha relacionado con la disminución del reblandecimiento de la fruta y la prolongación de la vida útil postcosecha. Se encontró que las fresas ...
      • Isolation and transfection of strawverry protoplasts for gene editing 

        Sánchez-Raya, Cristina; López-Casado, Gloria; Blanco-Portales, Rosario; Pose-Albacete, Sara; Matas-Arroyo, Antonio JavierAutoridad Universidad de Málaga; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2021)
        Strawberry is the most economically important soft fruit. The improvement of the organoleptic qualities of ripe fruit and the postharvest shelf life are main objectives of strawberry breeding programs. Fruit softening is ...
      • Optimización de la transfección de protoplastos para la edición génica en fresa 

        Sánchez-Raya, Cristina; López-Casado, Gloria; Blanco-Portales, Rosario; Pose-Albacete, Sara; Pliego-Alfaro, FernandoAutoridad Universidad de Málaga; Matas-Arroyo, Antonio JavierAutoridad Universidad de Málaga; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Pliego-Alfaro, FernandoAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2021)
        La fresa es un fruto blando de gran importancia económica, particularmente en Andalucía. La mejora de las cualidades organolépticas del fruto y la disminución del reblandecimiento para alargar la vida postcosecha del fruto, ...
      • Polygalacturonase gene FaPG1 downregulation is related to increased strawberry fruit resistance to fungal decay 

        Paniagua Correas, Candelas; Sánchez-Raya, Cristina; Blanco-Portales, Rosario; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Palomo-Ríos, Elena; Pose-Albacete, Sara[et al.] (2022-06-16)
        Plant health is a major target in breading programs because crops are under constant biotic stress, and climate change is exacerbating pests and disease negative impacts in agriculture. Obtaining crop varieties armed with ...
      • Rhamnogalacturonase lyase gene downregulation in strawberry and its potential on mechanical fruit properties 

        Ric-Varas, Pablo; Pose-Albacete, Sara; Barceló-Muñoz, Marta; Knox, John Paul; Blanco-Portales, Rosario; Muñoz-Blanco, Juan; Matas-Arroyo, Antonio JavierAutoridad Universidad de Málaga; Quesada-Felice, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2017-07-04)
        Strawberry softening is one of the main factors that reduces fruit quality and leads to economically important losses. Textural changes during fruit ripening are mainly due to the dissolution of middle lamellae, a reduction ...
      • Strawberry fruit quality and production under drought stress conditions. 

        Aguado, Sara; Rodríguez-Hiraldo, Claudia; Posé-Albacete, SaraAutoridad Universidad de Málaga; Paniagua, Candelas; Blanco-Portales, Rosario; Muñoz-Blanco, Juan; Quesada-Felice, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Matas-Arroyo, Antonio JavierAutoridad Universidad de Málaga; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (2024)
        The increase in temperature and the decrease in water resources predicted by climate change models will directly influence the productivity, ripening rate, and organoleptic quality of fruit crops. Strawberry is an important ...
      • Suppressing the rhamnogalacturonan lyase gene FaRGLyase1 preserves RGI pectin degradation and enhances strawberry fruit firmness, 

        Ric-Varas, Pablo; Paniagua, Candelas; López Casado, Gloria María; Molina-Hidalgo, F.J.; Schückel, Julia; Knox, Paul; Blanco-Portales, Rosario; Moyano, Enriqueta; Muñoz-Blanco, Juan; Posé-Albacete, SaraAutoridad Universidad de Málaga; Matas-Arroyo, Antonio JavierAutoridad Universidad de Málaga; Mercado-Carmona, José ÁngelAutoridad Universidad de Málaga[et al.] (Elsevier, 2023-12-23)
        Este estudio investigó el papel de las rhamnogalacturonano liasas(RGLiasas) en el reblandecimiento de la fresa. Se generaron plantas de fresa transgénicas con el gen FaRGLyase1 silenciado, y sus frutos resultaron ser ...
        REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA
        REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA
         

         

        REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA
        REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA