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Listar por autor "Ric-Varas, Pablo"
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CRISPR/Cas9 editing of the polygalacturonase FaPG1 gene improves strawberry fruit firmness
López-Casado, Gloria; Sánchez-Raya, Cristina; Ric-Varas, Pablo; Paniagua Correas, Candelas; Blanco-Portales, Rosario; Muñoz-Blanco, Juan; Posé-Albacete, Sara; Matas, Antonio J.; Mercado-Carmona, José Ángel[et al.] (Oxford Academy, 2023-02-01)La firmeza es uno de los rasgos de calidad más importantes en las fresas. La vida útil postcosecha de esta fruta está altamente limitada por la pérdida de firmeza, donde la descomposición de la pared celular juega un papel ... -
Downregulation of NAC transcription factors modifies cell wall composition and increases strawberry fruit firmness
Ric-Varas, Pablo; Pose-Albacete, Sara; López-Casado, Gloria; Marcus, S.E.; Knox, John Paul; Blanco-Portales, Rosario; Moyano, E.; Muñoz-Blanco, Juan; Matas-Arroyo, Antonio Javier; Mercado-Carmona, José Ángel[et al.] (2019-07-23)The strawberry is a soft fruit with a very short post-harvest shelf life. The changes in texture during fruit ripening are mainly due to the dissolution of the middle lamellae, reducing cell-to-cell adhesion, and the ... -
Elucidating the role of polygalacturonase genes in strawberry fruit softening
Paniagua, Candelas; Ric-Varas, Pablo; García-Gago, Juan Antonio; López Casado, Gloria María; Blanco-Portales, Rosario; Muñoz-Blanco, Juan; Schückel, Julia; Knox, John Paul; Matas-Arroyo, Antonio Javier; Quesada-Felice, Miguel Ángel; Posé-Albacete, Sara; Mercado-Carmona, José Ángel[et al.] (Oxford Academy, 2020-12-31)En dicho artículo se investigó el papel de los genes de poligalacturonasa (FaPG1 y FaPG2) en el reblandecimiento de la fresa. El silenciamiento simultáneo de ambos genes no aumentó aún más la firmeza. A nivel genético, ... -
Fruit cell culture as a model system to study cell wall changes during strawberry fruit ripening
Ric-Varas, Pablo; Rivera, Juan A.; Cerezo Medina, Sergio; Quesada-Felice, Miguel Ángel; Matas-Arroyo, Antonio Javier; Mercado-Carmona, José Ángel[et al.] (2016-07-01)Strawberry (Fragaria x ananassa, Duch.) fruit is characterized by its fast ripening and soft texture at the ripen stage, resulting in a short postharvest shelf life and high economic losses. It is generally believed that ... -
High-throughput mapping of cell wall glycans to unveil cell wall disassembly, a key process determining strawberry fruit softening
Ric-Varas, Pablo; López-Casado, Gloria; Schukel, Julia; Knox, John Paul; Muñoz-Blanco, Juan; Matas-Arroyo, Antonio Javier; Mercado-Carmona, José Ángel; Pose-Albacete, Sara[et al.] (ISHS, 2021-05-03)The short shelf life of strawberry fruit is a major limitation that produces important economic losses related to postharvest spoiling. Fruit texture of fleshy fruits is a complex trait but mainly rely on mechanical ... -
Poligalacturonasa FaPG1 y CRISPR/Cas9: Editando la firmeza del fruto de fresa
López-Casado, Gloria; Salcedo, Estrella; Ric-Varas, Pablo; Matas-Arroyo, Antonio Javier; Mercado-Carmona, José Ángel (2019-09-30)El uso de la técnica CRISPR/Cas9 para la edición de genomas vegetales ha sido ampliamente estudiado y referido en los últimos años. En trabajos recientes, se ha empleado esta técnica para mejorar la vida postcosecha y ... -
Rhamnogalacturonase lyase gene downregulation in strawberry and its potential on mechanical fruit properties
Ric-Varas, Pablo; Pose-Albacete, Sara; Barceló-Muñoz, Marta; Knox, John Paul; Blanco-Portales, Rosario; Muñoz-Blanco, Juan; Matas-Arroyo, Antonio Javier; Quesada-Felice, Miguel Ángel; Mercado-Carmona, José Ángel[et al.] (2017-07-04)Strawberry softening is one of the main factors that reduces fruit quality and leads to economically important losses. Textural changes during fruit ripening are mainly due to the dissolution of middle lamellae, a reduction ... -
Strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) ripening: Functional characterization of genes of biotechnological interest and cell culture validation as a model system for ripening research
Ric-Varas, Pablo (UMA Editorial, 2021-03-12)La tesis se dividió en 3 objetivos, siendo el primero n ambos casos, se ha comprobado que ambos genes están implicados en el desarrollo y maduración del fruto de fresa. El segundo objetivo consistió en caracterizar frutos ... -
Suppressing the rhamnogalacturonan lyase gene FaRGLyase1 preserves RGI pectin degradation and enhances strawberry fruit firmness,
Ric-Varas, Pablo; Paniagua, Candelas; López Casado, Gloria María; Molina-Hidalgo, F.J.; Schückel, Julia; Knox, Paul; Blanco-Portales, Rosario; Moyano, Enriqueta; Muñoz-Blanco, Juan; Posé-Albacete, Sara; Matas-Arroyo, Antonio Javier; Mercado-Carmona, José Ángel[et al.] (Elsevier, 2023-12-23)Este estudio investigó el papel de las rhamnogalacturonano liasas(RGLiasas) en el reblandecimiento de la fresa. Se generaron plantas de fresa transgénicas con el gen FaRGLyase1 silenciado, y sus frutos resultaron ser ...