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Listar por autor "Quesada-Felice, Miguel Ángel"
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Rhamnogalacturonase lyase gene downregulation in strawberry and its potential on mechanical fruit properties
Ric-Varas, Pablo; Pose-Albacete, Sara; Barceló-Muñoz, Marta; Knox, Paul; Blanco-Portales, Rosario; Muñoz-Blanco, Juan; Matas-Arroyo, Antonio Javier; Quesada-Felice, Miguel Ángel; Mercado, José A.[et al.] (2017-07-04)Strawberry softening is one of the main factors that reduces fruit quality and leads to economically important losses. Textural changes during fruit ripening are mainly due to the dissolution of middle lamellae, a reduction ... -
Selección y Conservación de especies cultivadas atendiendo a la plasticidad fenotípica de caracteres morfológicos y funcionales relacionados con el uso del agua como estrategia de adaptación al cambio climático: El caso particular de Fragaria X ananassa
Landete Tormo, Marta Belén; Sesmero-Carrasco, Rafael Enrique; Quesada-Felice, Miguel Ángel (2018-12-18)Para garantizar la producción de alimentos y la soberanía alimentaria actual y futura de los pueblos se requiere transitar hacia un manejo y gestión agroecológica, incluído el cultivo de variedades localmente adaptadas al ... -
Strawberry fruit softening and pectin disassembly: I. Nanostructural characterization of fruit pectins by atomic force microscopy II. Role of the β-Galactosidase gene FaβGal4
Paniagua Correas, Candelas (Universidad de Málaga, Servicio de Publicaciones y Divulgación Científica, 2014)La fresa se caracteriza por sufrir un rápido reblandecimiento durante el periodo de maduración, llegando a adquirir una textura semilíquida al final del desarrollo. Esta disminución de firmeza limita el periodo postcosecha ... -
Unravelling the nanostructure of strawberry fruit pectins by atomic force microscopy
Paniagua Correas, Candelas; Kirby, Andrew R.; Gunning, A. Patrick; Morris, Victor J.; Matas-Arroyo, Antonio Javier; Quesada-Felice, Miguel Ángel; Mercado, Jose A.[et al.] (2016-07-01)Atomic force microscopy (AFM) allows the analysis of individual polymers at nanostructural level with a minimal sample preparation. This technique has been used to analyse the pectin disassembly process during the ripening ...