JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Listar

    Todo RIUMAComunidades & ColeccionesPor fecha de publicaciónAutoresTítulosMateriasTipo de publicaciónCentrosDepartamentos/InstitutosEditoresEsta colecciónPor fecha de publicaciónAutoresTítulosMateriasTipo de publicaciónCentrosDepartamentos/InstitutosEditores

    Mi cuenta

    AccederRegistro

    Estadísticas

    Ver Estadísticas de uso

    DE INTERÉS

    Datos de investigaciónReglamento de ciencia abierta de la UMAPolítica de RIUMAPolitica de datos de investigación en RIUMAOpen Policy Finder (antes Sherpa-Romeo)Dulcinea
    Preguntas frecuentesManual de usoContacto/Sugerencias
    Ver ítem 
    •   RIUMA Principal
    • Investigación
    • Ponencias, Comunicaciones a congresos y Pósteres
    • Ver ítem
    •   RIUMA Principal
    • Investigación
    • Ponencias, Comunicaciones a congresos y Pósteres
    • Ver ítem

    Análisis de la microbiota de branquias de Sparus aurata tras la inclusión de la microalga Nannochloropsis gaditana en la dieta

    • Autor
      Delgado-Martín, Belén; Cerezo Ortega, Isabel M.; Bautista-Moreno, RocíoAutoridad Universidad de Málaga; Domínguez-Maqueda, Marta; García, Jorge; Sáez, Isabel María; Martos-Sitcha, Juan Antonio; Tapia-Paniagua, Silvana TeresaAutoridad Universidad de Málaga
    • Fecha
      2021
    • Palabras clave
      Doradas - Microbiología
    • Resumen
      The inclusion of microalgae in the diet of farmed fish such as sea bream (Sparus aurata) is proposed as a sustainable alternative to the traditional diet with fishmeal, since numerous benefits have been reported to the fish. The gills act as the first defence barrier against pathogenic organisms and have an autochthonous microbiota that contributes to this function, in the fact that it is important to know if diets supplemented with microalgae can cause any alteration. In this work, three diets (control, raw Nannochloropsis gaditana seaweed and hydrolyzed seaweed) were fed to juvenile sea bream for 90 days, later they were sacrificed and their organs frozen. 16S rRNA was sequenced on an Illumina® platform and bioinformatic analysis with MOTHUR was performed. A significant increase in the richness index (Chao1) was shown in the microbiota of the gills of the fish fed N. gaditana. The most significant changes occurred in the fish fed the raw algae, with a notable increase in the genus Shewanella in this group.
    • URI
      https://hdl.handle.net/10630/23019
    • Compartir
      RefworksMendeley
    Mostrar el registro completo del ítem
    Ficheros
    belendm@uma.pdf (258.3Kb)
    Colecciones
    • Ponencias, Comunicaciones a congresos y Pósteres

    Estadísticas

    Buscar en Dimension
    REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA
    REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA
     

     

    REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA
    REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA