• The arogenate dehydratase ADT2 is essential for seed development in Arabidopsis 

      El-Azaz Ciudad, Jorge; Canovas-Ramos, Francisco Miguel; Ávila, Concepción; De la Torre Fazio, Fernando (2018-07-25)
      Phenylalanine (Phe) biosynthesis in plants is a key process, as Phe serves as precursor of proteins and phenylpropanoids. The prephenate pathway connects chorismate, final product of the shikimate pathway, with the ...
    • Aroma map in European woodland strawberry 

      Urrutia, María; Meco, Victoriano; Trapero, Almudena; Pillet, Jeremy; Rambla, José Luis; [et al.] (2019-05-10)
      Woodland strawberry (Fragaria vesca, 2x) is the diploid closest ancestor of the cultivated strawberry (Fragaria ´ annassa, 8x) and the model species for genetic studies in the Fragaria genus. It is naturally distributed ...
    • Aroma Map in European Woodland Strawberry 

      Urrutia, María; Meco, Victoriano; Martín-Pizarro, Carmen; Trapero, Almudena; Pillet, Jeremy; [et al.] (2020-01-07)
      Woodland strawberry (Fragaria vesca, 2x) is a wild, diploid ancestor of the cultivated strawberry (Fragaria ananassa, 8x), the most economically important berry crop. F. vesca is very appreciated for its intense fruity ...
    • Aspectos estructurales y funcionales de la asparraginasa en pino 

      Van Kerckhoven, Sonia; De la Torre, Fernando; Pascual, María B.; Cañas, Rafael A.; Ávila, Concepción; [et al.] (2016-03-17)
      La asparragina es un metabolito clave en plantas para el transporte y reserva temporal de nitrógeno. La principal vía de movilización del nitrógeno contenido en el grupo amido de este aminoácido implica a la enzima ...
    • Los átomos de azufre próximos a los anillos de residuos aromáticos son menos susceptibles de ser oxidados 

      Aledo-Ramos, Juan Carlos; Cantón, Francisco R.; Veredas-Navarro, Francisco Javier (2015-10-05)
      El grupo tioéter de las metioninas confiere, a las proteínas portadoras, una alta vulnerabilidad a la oxidación. Sin embargo, no todos los residuos metionil de una proteína son igualmente susceptibles de oxidación. Aunque ...
    • Biochemical identification and analysis of ADT-like proteins from plants 

      De la Torre, Fernando; El-Azaz, Jorge; Ávila, Concepción; Canovas-Ramos, Francisco Miguel (2019-10-17)
      Phenylalanine (Phe) biosynthesis in plants is a fundamental process as Phe serves as a precursor of proteins but also of a massive array of essential phenylpropanoids for plant growth development defense or reproduction. ...
    • Biochemical regulation of arginine biosynthesis in plants 

      Urbano-Gámez, Alberto; El-Azaz, Jorge; De la Torre, Fernando; Avila, Concepcion; Canovas-Ramos, Francisco Miguel (2019-07-09)
      Arginine plays a relevant role in plant metabolism due to its importance as building block of proteins but also as precursor of multiple secondary metabolites, polyamines and nitric oxide. Importantly, arginine frequently ...
    • Bioinformatics analysis of Pinus pinaster Aiton transcriptome in response to ammoniacal nutrition 

      Lobato-Fernández, César (2019-07-30)
      Conifers have a great economic and environmental value. Nitrogen is an important limiting factor for the development of plants. Conifers are well adapted to ammonium nutrition since it is the main source of inorganic ...
    • Biosíntesis de aminoácidos aromáticos: análisis estructural y funcional de la familia arogenato dehidratasa en coníferas 

      El-Azaz, J.; Torre, F de la; Ávila, Concepción; Canovas-Ramos, Francisco Miguel (2013-11-07)
      En las plantas, la actividad enzimática arogenato dehidratasa (ADT) cataliza el último paso de la principal ruta de biosíntesis de fenilalanina, un proceso de gran importancia funcional y cuantitativa, particularmente ...
    • La biosintesis de fenilalanina durante el desarrollo de las plantas 

      El-Azaz, Jorge; Ávila, Concepción; Canovas-Ramos, Francisco Miguel; De la Torre, Fernando (2016-02-11)
      En las plantas, la biosintesis del aminoacido fenilalanina (Phe) tiene lugar en los cloroplastos a través de una ruta conocida como ruta del prefenato, la cual se inicia a partir del producto final de la ruta del siquimato. ...
    • Biosíntesis de fenilalanina en coníferas: la familia de las arogenato dehidratasas de Pinus pinaster 

      El-Azaz, Jorge; De la Torre, Fernando; Ávila, Concepción; Canovas-Ramos, Francisco Miguel (2014-09-18)
      En las plantas, la biosíntesis de los aminoácidos aromáticos tirosina y fenilalanina tiene lugar en los cloroplastos a través de una ruta metabólica conocida como ruta del prefenato, y que tiene su origen en la ruta del ...
    • Biotechnological approaches to increase biomass production in trees 

      Pascual, Mª Belén; Rueda-López, Marina; Canovas-Ramos, Francisco Miguel; Ávila, Concepción (2018-07-12)
      Nutrient use efficiency is one of the factors influencing growth and therefore of high importance for biomass production in trees. Poplar is a model tree widely used for molecular and functional studies and the characterization ...
    • Caracterización anual del metabolismo de las acículas de Pinus pinaster (Aiton) mediante procedimientos transcriptómicos y metabolómicos 

      Cañas, Rafael A.; Canales, Javier; Muñoz, C.; Ávila, Concepción; García-Martin ML; [et al.] (2013-11-04)
      El presente trabajo pretende iniciar una serie de estudios sobre el metabolismo nitrogenado en árboles adultos de la conífera Pinus pinaster (Aiton) en condiciones naturales. Durante un año completo se ha caracterizado ...
    • Caracterización de la asparraginasa de pino: implicaciones en el desarrollo del sistema vascular 

      Van Kerckhoven, Sonia H.; Cañas, Rafael A.; De la Torre, Fernando; Ávila, Concepción; Canovas-Ramos, Francisco Miguel; [et al.] (2014-10-23)
      La asparragina es un metabolito clave en plantas para el transporte y reserva temporal de nitrógeno. La principal vía de movilización del nitrógeno contenido en el grupo amido de la asparragina implica a la enzima asparraginasa ...
    • Changes in the nuclear proteomic profiling of human glioblastoma cells after glutaminase overexpression 

      Márquez-Gómez, Javier; Cardona, Carolina; Alonso-Carrion, Francisco Jose; Lobo, Carolina; Campos-Sandoval, José Ángel; [et al.] (2013)
      Human glutaminase (GA) enzymes are the products of two genes, GLS and GLS2. GA isozymes play markedly different roles in tumour biology: GLS isoforms (KGA and GAC) are related to cell growth and proliferation, whereas GLS2 ...
    • Characterization of AtDGK2 in relation to Contact Sites 

      García-Hernández, Selene; Ruiz-López, Noemi; Botella, Miguel A. (2019-05-17)
      Contact Sites are conserved cellular regions where two membranes of different organelles are very close but not merged. Contact sites between the endoplasmic reticulum (ER) and the plasma membrane (ER-PM CS) play important ...
    • Cómo acceder a la financiación europea de la I+i en Ciencias de la Salud. Oportunidades en la convocatoria 2020 de H2020 y futuras 

      Riese, Juan (2019-12-10)
      A partir de la descripción de una línea de investigación real y los resultados obtenidos se plantearán las diversas opciones que puede barajar un/una investigador/a para optar a financiación de la I+i del programa Horizonte ...
    • CRISPR for Bio-Art? 

      Medina, Miguel Ángel (2018-06-25)
      This communication will explain the biotechnological procedure of gene edition based on CRISPR and will discuss the implications that its use could have in the bioartistic praxis. A metaphorical figure has been produced ...
    • CRISPR/Cas9-mediated editing of the TM6 MADS-box gene in the octoploid strawberry (Fragaria × ananassa) 

      Martín-Pizarro, Carmen (2019-01-31)
      The B-class of MADS-box transcription factors has been studied in many plant species, but remain uncharacterized in Rosaceae. APETALA3 (AP3) is a member of this family, controlling petal and stamen identities in Arabidopsis. ...
    • Deciphering Strawberry Ripening by Tissue Specific Gene Regulatory Networks 

      Lucas-Reina, Eva; Trapero-Mozos, Almudena; De Luis Balaguer, María Angels; Martín-Pizarro, Carmen; Ramos-Alvelo, Martín; [et al.] (2018-07-12)
      During ripening, fruits undergo a number of metabolic and physiological changes leading to softening and improvement of characters such as flavor and palatability. Insights into transcriptome changes during strawberry fruit ...