• A short version of the amyloid-like protein TasA fibrillates and supports biofilm formation in Bacillus cereus 

      Caro-Astorga, Joaquín; Perez-Garcia, Alejandro; De-Vicente-Moreno, Antonio; Romero-Hinojosa, Diego Francisco (2015-11-12)
      The formation of bacterial biofilms is a doable thanks to the assembly of an extracellular matrix that provides to the entire community with i) an outstanding architectonic structure and ii) protection to the cells from ...
    • Adhesin proteins in Bacillus cereus biofilms 

      Caro-Astorga, Joaquín; Perez-Garcia, Alejandro; De-Vicente-Moreno, Antonio; Romero-Hinojosa, Diego Francisco (2015-07-14)
      The human pathogen Bacillus cereus is responsible for many recurrent outbreaks of food poisoning. Spores and biofilms are considered the most important reservoirs of B. cereus in contaminated fresh vegetables and fruits. ...
    • Adhesin proteins in biofilms of the food-borne pathogen Bacillus cereus 

      Caro-Astorga, Joaquín; Perez-Garcia, Alejandro; Romero, Diego; De-Vicente-Moreno, Antonio (2014-07-28)
      One of the greatest challenges of the food industry is to reduce food poisoning caused by food-borne pathogenic bacteria. Bacillus cereus is one the recurrent bacterial pathogens responsible of many outbreaks. Biofilm ...
    • Análisis de la maquinaria molecular implicada en multicelularidad en Bacillus cereus 

      Caro-Astorga, Joaquín; Frenzel, Elrike; De-Vicente-Moreno, Antonio; Kuipers, Oscar; Romero-Hinojosa, Diego Francisco (2016-09-19)
      Bacillus cereus es una bacteria Gram-positiva usualmente implicada en brotes de intoxicaciones alimentarias así como en numerosas infecciones en pacientes hospitalizados que pueden ser mortales. Estos procesos infecciosos ...
    • Interacción del patógeno humano Bacillus cereus con plantas de interés agronómico 

      De-Vicente-Moreno, Antonio; Romero-Hinojosa, Diego Francisco; Caro-Astorga, Joaquín; Pérez-García, Antonio (2014-10-23)
      Uno de los grandes retos de la industria agroalimentaria es reducir los continuos casos de intoxicaciones alimentarias causadas por el consumo de frutas y verduras contaminadas con patógenos de humanos, y las consecuentes ...
    • A locus widely distributed in the B. cereus group with functionality in biofilm formation 

      Álvarez-Mena, Ana; Caro-Astorga, Joaquín; Antequera, María Luisa; de Vicente, Antonio; Romero, Diego (2018-10-17)
      Bacillus cereus is a human pathogen responsible of a series of food poisoning due to the consumption of contaminated vegetables or processed foods. The production of spores and the organization in communities called biofilms, ...
    • Una región genómica implicada en la formación de fibras tipo amiloide en biofilms de Bacillus cereus 

      Perez-Garcia, Alejandro; De-Vicente-Moreno, Antonio; Romero, Diego; Caro-Astorga, Joaquín (2015-03-27)
      Bacillus cereus es una bacteria patógena responsable de numerosos brotes de intoxicación alimentaria. Las esporas y el biofilm son considerados los reservorios más importantes de B. cereus que se pueden encontrar en frutas ...
    • Un locus ampliamente distribuido en el grupo B. cereus se encuentra implicado en la formación de biofilms 

      Álvarez-Mena, Ana; Caro-Astorga, Joaquín; De-Vicente-Moreno, Antonio; Romero-Hinojosa, Diego Francisco (2019-02-08)
      Bacillus cereus es un patógeno humano implicado en una serie de intoxicaciones alimentarias debido al consumo de verdura o comida procesada contaminada. La producción de esporas y la formación de comunidades denominadas ...